Svet poljoprivrede Prodavnica

Raž: Odlična zamena za pšenicu u sušnim periodima

Ratari, kojima suva zemlja pravi problem za jesenju setvu, treba da razmišljaju o alternativi ubuduće zbog toga što će klimatske promene praviti probleme sve više i više. Posle bitke ne treba se praviti general i pričati šta je trebalo uraditi drugačije, ali treba razmišljati o budućnosti i kako ubuduće treba planirati i pokušati da se već sada nađu potencijalna rešenja za sutrašnje probleme.

Raž © Pixabay

Umesto pšenice, u ovakvim uslovima treba razmišljati o raži koja je mnogo manje zahtevna, a odlična je žitarica. Prisutna je u poljoprivredi već vekovima, ali se u Evropi gajila u manjoj količini od pšenice i ječma. Doduše i to se znatno promenilo tokom dvadesetog veka.

Perspektivna ratarska kultura tritikale je hibrid pšenice i raži.

Raž je mnogo prisutnija u severnim delovima Evrope i američkog kontinenta. Štaviše, u Poljskoj, Estoniji, Litvaniji i delimično u Rusiji, upravo se od raži se pravi vodka.

Razlog za popularnost raži u severnim predelima je njena otpornost koja je veća od pšenice, naravno u zavisnosti od sorte. Za klijanje ozime raži dovoljan je 1°C, kad nema snežnog pokrivača može izdržati i do -35°C, a sa snežnim pokrivačem i niže temperature.

Optimalni period setve je do polovine oktobra, a od izuzetne važnosti je što ozima raž jako brzo raste. Ni zahtevi za vodom nisu preveliki, a svakako su manji nego zahtevi pšenice, i to 20 do 30% manji.

Proizvodnja raži: Brže raste i ima jači korenov sistem u odnosu na pšenicu

Ovo je moguće jer ima dublji koren koji ide preko 2 metara u dubinu zemlje i ima veliku usisnu moć. Još jedna prednost u odnosu na pšenicu je što raž uspeva i na kiselijim zemljištima, kao i na zemljištima sa nižom koncentracijom azota. Raž inače mnogo efikasnije koristi hranljive materije u zemljištu u poređenju sa pšenicom ili ječmom.

Osim za ishranu, raž je, kao i ječam odličan pokrovni usev. Upravo zbog odlika svog korenskog sistema, raž uspeva da spreči razvoj korova. Osim toga, povećava propustljivost zemljišta i pomaže u poboljšanju biodiverziteta.

Tokom zime, razvijen sistem korenja pomaže da se vlaga zadrži u zemljištu.

Polje raži © Pixabay

Kakva je pozicija raži na tržištu?

Raž postaje sve traženija jer se koristi za ljudsku i za životinjsku ishranu. Promene u ishrani ljudi diktiraju rast popularnosti raži. Iako, kao i kod ostalih, u raži ima glutena, koncentracija je znatno niža nego kod pšenice. Raž generalno ima manji udeo proteina od pšenice, ali čak i do 150% više vlakana.

Osim za ishranu ljudi, od raži se može napraviti odlična senaža i silaža. Za potrebe senaže, raž se žanje pre nego što sazri, dok je još zelena.

Domaći ratari bi morali da počnu da obraćaju pažnju na promene u klimi koje se dešavaju. Raž je odlična žitarica koja može biti plan B kada klimatski uslovi ne pogoduju uzgoju pšenice. Problem je što se najčešće raž seje po ugovoru, dok silosi uglavnom nisu pripremljeni za raž, već za pšenicu i ječam.

Komentari