Proizvodnja kukuruza: Najviši prinosi na najboljim parcelama

Proizvodnja kukuruza: Najviši prinosi na najboljim parcelama

Svi proizvođači koji žele da dobro prodaju zrno kukuruza nakon žetve, najčešće se susreću sa situacijom da kada su prinosi visoki, cena je niska i obrnuto. Kako bi se izbegla navedena pozicija, proizvođač želi da se pripremi za oba scenarija, iako je to u isto vreme u suprotnosti jedno s drugim. Ključ uspeha je da iz najboljih parcela dobijete rekordne prinose.

 

Najviši prinosi na najboljim poljima - ©KWS

Niski prinosi u proizvodnji kukuruza obično se javljaju u godini sa izraženom sušom. Ovakve sušne sezone moramo dočekati spremni. Za proizvodnju kukuruza u sušnoj godini biće nam potrebna manja količina đubriva, jer se u ovakvoj godini očekuju i niži prinosi zrna, od otprilke 8 t/ha ili niži. Osim toga, potrebno je napraviti strategiju uštede vode, kao što je opisano u brošuri „Vodič za sušu“. Konačno, i izbor hibrida ClimaControl3, koji u stresnim uslovima daje bolje rezultate u odnosu na druge hibride, može vam pomoći da u sušnoj sezoni budete sigurniji, odnosno obezbedite manji pad prinosa i ostvarite bolje pozicije kada su cene više.

Strategija za ostvarenje rekordnih prinosa

Poznata strategija poljoprivrednih proizvođača jeste da na svojim najboljim poljima planiraju ostvarenje rekordnih prinosa. Ovakav pristup zahteva adekvatnu tehnologiju prilagođenu prinosima koje očekujemo. Na primer, za dobijanje prinosa od 14 t potrebno je da upotrebite duplo više hranljivih materija u odnosu na postizanje prinosa od 7 t/ha.

Datum setve, norma setve (gustina), ali i primena đubriva i herbicida moraju biti usklađeni sa hibridom koji smo odabrali i agroekološkim uslovima parcele. Na kraju, ali ne i manje važno, jeste to da se ovakva strategija mora bazirati na odabiru odgovarajućeg hibrida koji može dati najbolje rezultate u uslovima proizvodnje koji omogućuju dobijanje prinosa od preko 10 t/ha.

Nakon uvođenja istraživačkog programa ClimaControl3, koji povećava sigurnost proizvodnje kukuruza u uslovima suše, kompanija KWS je pokrenula još jednu strategiju u proizvodnji kukuruza „Najviši prinosi na najboljim poljima“, pod imenom PLUS4GRAIN. U ovu grupu hibrida, spadaju hibridi KONFITES i KAPITOLIS.

PLUS4GRAIN program

Ovaj program pruža raznosvrsna rešenja za poljoprivrednike, bazirana na optimizaciji inputa u uslovima intenzivne proizvodnje, kroz razgranatu mrežu ogleda od kontinentalne do mediteranske klime, u kojima stručnjaci kompanije KWS ocenjuju ponašanje hibrida u uslovima gajenja koji omogućavaju dobijanje visokih prinosa. Hibridi iz grupe PLUS4GRAIN, imaju sposobnost da daju više prinose u optimalnim uslovima proizvodnje, u kojima se dobijaju prinosi koji premašuju 10 t/ha.

KWS je identifikovao genetske izvore koji omogućuju bolju reakciju na različite parametre koji utiču na prinos. Povećanje prinosa je moguće ukoliko se favorizuje jedan ili više od tri parametra: broj zrna po biljci, broj biljaka i masa 1000 zrna. Kod intenzivnih hibrida izražene su ove komponente prinosa, što im daje rezerve za bolje rezultate kada uslovi sredine to omoguće.

Uprkos svim inovacijama, još uvek nismo u mogućnosti da predvidimo kakva će klima biti sledeće sezone. Zato je veoma racionalno rešenje primeniti obe strategije u isto vreme, na različitim parcelama i zemljištima. Ovo je zaista dobra ideja.

Hibridi i tehnologija su spremni.

Sponzorisani članak
Ulica: Milutina Milankovića 136A/1
Telefon: (011) 3016-965
Web adresa: www.kws.rs

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti