Svet poljoprivrede Prodavnica

Prinosi ZP hibrida u Bugarskoj iznose čak 14 t/ha

U Institutu za kukuruz Zemun polje protekle nedelje su održani 46. po redu dani polja, a obeleženo je 74 godine od postojanja ovog Insituta. Na oglednim poljima ovog renomiranog proizvođača semenskog kukuruza proizvođači su se uverili u tradicionalno dobar kvalitet kako starih tako i novih hibrida ove kulture.

Osim naših proizvođača prinosom ovih hibrida mogu se pohvaliti i ratari iz Bugarske. Na čak 60 hektara gaje isključivo kukuruze Instituta Zemun Polje, a planiraju da svoju proizvodnju obogate i za neke nove hibride. Prinosi ovih hibrida u Bugarskoj iznose čak do 14 tona po hektaru. Ni ratarima iz susedne Bosne i Hercegovine nisu promakli ovi Dani polja. A kako kažu, koliko god daleki put bio, uvek se isplati.

Dani polja Institut za kukuruz ZP - © Agromedia

Institut za kukuruz Zemun polje već 74 godine unazad prati razvoj hibrida kukuruza visokog potencijala rodnosti i kvaliteta za različite agroekološke uslove, ali obavlja osnovna istraživanja u primenjenim i razvojnim programima u oplemenjivanju, proizvodnji semena, gajenju i korišćenju kukuruza i soje.

Sagovornici: Života Jovanović, Insitutu za kukuruz Zemun Polje

Komentari