Svet poljoprivrede Prodavnica

Evo kako je bilo na Danu polja kompanije „KWS“!

U ponedeljak, 5. septembra, u blizini doradnog centra nedaleko od Bečeja, kompanija „KWS“ organizovala je Dane polja. Na njima su gosti mogli da vide 18 hibrida kukuruza, od kojih su 14 komercijalni i biće spremni za prodaju sledeće godine.

Zdravko Hojka iz kompanije „KWS“ objasnio nam je zašto su za Dan polja izabrali baš njihovo imanje u Bečeju.

Ove godine želeli smo da pokažemo ljudima kakav je zaista potencijal koji mogu da imaju naši hibridi na ovom lokalitetu. On je ipak specifičan zbog visoko plodnog zemljišta na kojem se nalazi, odnosno zbog livadske crnice karbonatne. Zemljište sadrži oko 5% humusa, što je za naše uslove vrlo visok procenat. Zato na njemu mogu da se ostvare veoma visoki prinosi, naravno, uz odgovarajuće redovne agrotehničke zahvate“, rekao je Hojka.
 

Dan polja kompanije KWS - ©Agromedia 

Među ovim hibridima kukuruza pažnju posetilaca najviše su privukli novi hibridi, koji svojim karakteristikama mogu značajno da doprinesu uspešnoj proizvodnji.

To su pre svega hibridi iz grupe Zrno plus, iz Fao grupa 300 i 400, koji su namenjeni za kombajniranje u zrnu, jer daju visoke i stabilne prinose i odlično otpuštaju vlagu. Ti hibridi su u Srbiji testirani od 2012. godine i pokazali su izuzetnu stabilnost“, istakao je Hojka.

Pored navedenih, istakao bih još i Kerbanis, hibrid visokog potencijala iz grupe 500, Konsens iz grupe 600, dobro poznati silažni hibrid Mikado, kao i jedan hibrid iz grupe 200, KWS 2370, koji je izuzetno ran, a daje vrlo visoke prinose za tu grupu zrenja“, dodao je on.
 

Dan polja kompanije KWS - ©Agromedia 

Na ovom Danu polja kompanija „KWS“ predstavila je i svog novog direktora, dr Pavla Sklenara. On je u obraćanju prisutnima najpre preneo svoje utiske o  upravo završenoj sezoni prodaje semena uljane repice i početku setve ove kulture.

Doktor Pavle Sklenar, direktor kompanije „KWS“ rekao je: „Očekujemo da će se površine pod uljanom repicom u Srbiji udvostručiti, što je dobra vest, jer je ovo visoko profitabilna kultura. Mi smo veoma zadovoljni, jer smo više nego udvostručili prodaju semena uljane repice u odnosu na prethodnu godinu, najviše zahvaljujući novim hibridima.
 

Protekle nedelje kompanija „KWS“ potpisala je ugovor o izgradnji i opremanju stanice koja će se baviti oplemenjivanjem kukuruza.

Novi direktor „KWS“-a je na ovom Danu polja sa nama podelio i jednu ekskluzivnu informaciju.

Protekle nedelje kompanija ‘KWS’ potpisala je ugovor o izgradnji i opremanju stanice koja će se baviti oplemenjivanjem kukuruza. Ona će se nalaziti u Staroj Pazovi i baviće se stvaranjem novih hibrida kukuruza za naš region. Dakle, nismo ovde samo da prodajemo, nego i da stvaramo hibride“, istakao je Sklenar.

„Kada je reč o doradnom centru, mogu da kažem da su počele sa radom obe linije za doradu semena kukuruza, kao i linija za doradu semena suncokreta. Prošle nedelje počela je da radi i treća smena, pa trenutno, pored stalno zaposlenih, imamo još oko 100 radnika“, dodao je on.

Danu polja u Bečeju prisustvovao je i gospodin Čaba Kiš, regionalni direktor kompanije „KWS“ za jugoistočnu Evropu.
 

Dan polja kompanije KWS - ©Agromedia 

Čaba Kiš, regionalni direktor kompanije „KWS“ za jugoistočnu Evropu, istakao je: „KWS Srbija’ sada je na tržištu već više od jedne decenije. Kao što možete da vidite, mi taj izazov prihvatamo veoma ozbiljno i to ne samo kada je reč o komercijalnim aktivnostima, već i o proizvodnji semena. Seme koje se ovde proizvodi ne prodaje se samo u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, već i u Nemačkoj, Rusiji i Ukrajini. Zato je dalji razvoj ‘KWS’-a u Srbiji za nas veoma važan.

Na „KWS“-ovom Danu polja saznali smo još i da su među ratarima u Srbiji najpopularnije FAO grupe 500 i 600. One čine oko 60% tržišta, a posmatrano pojedinačno, u centralnoj Srbiji su srednje kasni i kasni hibridi kukuruza zastupljeni u još većem procentu. Razlog za to su vremenski uslovi, ali o tome će biti više reči u našim narednim emisijama.

Sagovornici:
Zdravko Hojka, „KWS“
dr Pavle Sklenar, direktor kompanije „KWS“
Čaba Kiš, regionalni direktor kompanije „KWS“ za jugoistočnu Evropu

Komentari