Dani polja Instituta za kukuruz „Zemun polje“

Institut za kukuruz „Zemun polje“ održao je ove nedelje svoj tradicionalni Dan polja, ove godine čak 70. po redu. Na njemu je predstavljeno 54 hibrida iz različitih grupa zrenja, ciklusa selekcije i dužine vegetacije. Proizvođači su, kažu, veoma zadovoljni izborom i karakteristikama tih hibrida. 

Šta se sve moglo videti na Danu polja Instituta za kukuruz „Zemun polje“ rekao nam je dr  Života Jovanović: „Na ovim Danima polja smo pripremili za naše cenjene poljoprivredne proizvođače, kupce semenskog kukuruza, prometnike i ostale, takozvanu oglednu kolekciju. Ona se sastoji od 54 različita hibrida iz različitih ciklusa selekcije i dužine vegetacije, od FAO grupe zrenja 200, što su rani hibridi, do FAO grupe zrenja 800, što su kasni hibridi„.

„Imamo hibride žutog, belog, crvenog zrna, kokičare, hibride specifičnih osobina, za silažu i drugo. Imamo hibride za svaku njivu, za svakog proizvođača. Mi smo tradicionalni proizvođači semenskog kukuruza ovde u Srbiji, a takođe mnogo i izvozimo“, dodaje on.

ZP Dan polja - ©Agromedia

Na drugoj strani je proizvodni ogled od deset ZP hibrida, od FAO grupe zrenja 300 do FAO grupe zrenja 600. To su sve udarni hibridi najnovijeg šestog ciklusa selekcije, hibridi koji se uveliko gaje na našim poljima. Tu su hibridi pete generacije, ZP 341 i ZP 434, od srednje ranih, koji služe za poređenje. Dolazi i nova generacija, ZP 366, ZP 388 i ZP 427, u srednje ranoj grupi zrenja, FAO 300 i FAO 400″, kaže dr Jovanović.

„Kod srednje stasnih imamo dva hibrida, ZP 555 i ZP 560. Od srednje kasnih, tri vodeća udarna hibirida su ZP 600, ZP 606 i ZP 666.“

Paleta ZP hibrida je takva da zadovoljava potrebe svakog proizvođača kukuruza.

Zaista čitava lepeza vaših proizvoda je ovde prikazana posetiocima.

Institut za kukuruz se trudi da svake godine našem tržištu da neki novi hibrid, da nešto novo iznese na tržište, tako da, uz ovih deset hibrida u proizvodnom ogledu koji se uveliko gaje na našim poljima, imamo još 54 drugih, za svakog posetioca po neki. Inače, očekujemo između 1.500 i 2.000 ljudi na našim tradicionalnim Danima polja. Svi oni se mogu uveriti u kvalitet naših hibrida, kako u različitim agro ekološkim uslovima u Srbiji, tako i u drugim zemljama.“

ZP Dan polja - ©Agromedia

Danas se slavi vaš čak 70. rođendan. Imate mnogo znanja i iskustva, ali pretpostavljam da spremate još neka iznenađenja za vaše kupce?

Ovo jeste jedan izuzetan jubilej. Kao i prethodnih godina i decenija, Institut i za sledeću godinu priprema paletu najkvalitetnijih hibrida koji se upravo ubiraju i dorađuju. I u narednoj godini imaćemo dovoljne količine izuzetno kvalitetnog semena svih hibrida, a u paleti ponude za 2016. godinu je između 25 i 30 ZP hibrida, kako onih standardnog zrna, kao što su zubani i oni žutog zrna, tako i polutvrdunaca, tvrdunaca, hibrida belog zrna, hibrida specifičnih osobina, kao što su šećerci, kokičari i tako dalje. Jednom rečju, paleta ZP hibrida je takva da zadovoljava potrebe svakog proizvođača kukuruza.

Sagovornik:
dr Života Jovanović, Institut za kukuruz „Zemun polje“

Komentari