Topla čokolada od žira – najbolji proizvod na takmičenju EcoTrophelia Srbija 2018

Topla čokolada od žira – najbolji proizvod na takmičenju EcoTrophelia Srbija 2018

Simbolično, na dan rođenja Nikole Tesle, 10 jula. Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije uz podršku USAID projekta za konkurentnu privredu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizovalo je Nacionalno studentsko takmičenje EcoTrophelia Srbija 2018 u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

Zahvaljujući ovom takmičenju, koje se u Srbiji održava po šesti put, neki od studenata imali su prvi put priliku da se susretnu sa preduzetničkom praksom

Studenti se takmiče za najinovativniji prehrambeni proizvod

„Ovde imamo grupe studenata sa poljoprivrednih i drugih prehrambenih fakulteta koji su se odvažili da svoje ideje pretvore u proizvode, i to je najvažniji potencijal koji Srbija ima. To je ono na čemu mi želimo zajedno da radimo i u narednih šest meseci. Svi studenti koji su tu i koji su došli do finala, imaće našu punu podršku“, rekla je Gordana Danilović, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Viktor Nedović i Simona Jaćimović © Agromedia

„Ovo takmičenje studentima može da bude odskočna daska – pre svega, ovde imaju mogućnost ili da pokrenu svoj biznis kasnije, ili da se priključe nekoj inovativnoj kompaniji koja već radi u toj oblasti“, rekao je Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. 

Članovi žirija bili su profesori sa fakulteta i stručnjaci u oblasti prehrambene tehnologije, ali i predstavnici kompanija. Jedan od članova žirija bio je i Miodrag Tomić, direktor kompanije Desing.

„Utisci su sjajni, mislim da je ovo dobro, pre svega zbog mladih ljudi, jer na ovakvim skupovima imaju priliku dosta toga da nauče“, rekao je Tomić.

Pobednički tim


Nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavile su 4 grupe studenata sa srpskih univerziteta. Prvo mesto osvojio je tim Ekofamilija sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Acornico“ koji predstavlja instant toplu čokoladu sa žirom.

„Smatrali smo da je potrebno da napravimo proizvod koji je inovativan i da podignemo svest o žiru, koji čini 10 odsto našeg proizvoda. ‘Acorniko’ je zapravo paleta tople čokolade sa pet ukusa. Nismo očekivali pobedu, ali smo se nadali da će nam se trud svakako isplatiti. Daćemo sve od sebe u Parizu“, rekla je Simona Jaćimović, vođa pobedničkog tima.


Bez obzira što nisu osvojili prvo mesto, članovi tima Beeronja odlučni su u tome da nastave svoj preduzetnički put

„Pobeda nam nije bitna, svakako nastavljamo kao start-up preduzeće i videćemo kako ćemo proći“, rekao je Stefan Ćurčić, član tima Beeronja.


Čokoladu „Sweet rainbow“ studenti Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu pripremali su za takmičenje godinu i po dana.

Želeli smo da razbijemo predrasude da je čokolada nešto što nije zdravo. Reč je o beloj čokoladi obogaćenoj polifenolima sa tri različita ukusa, od toga i jedna od zelenog čaja. Dosta truda smo uložili i u osmišljavanje pakovanja – čokoladice su u boji i to bi trebalo da privuče našu ciljnu grupu, odnosno decu“, rekla je Milica Popović, vođa drugoplasiranog tima Sweet rainbow. 

Stefan Stanojević je bio vođa tima Mastef sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

„Ideja je došla sasvim slučajno, svuda u svetu se surutka tretira kao otpadni materijal, želeli smo da rešimo taj ekološki problem. Odlučili smo da surutku upotrebimo za pravljenje sira“, rekao je Stefan Stanojević, vođa tima Mastef.

Tim

Jedan od članova žirija bio je i Radovan Đorđević, nekadašnji student Poljoprivrednog fakulteta i učesnik prvog EcoTrophelia takmičenja organizovanog u Srbiji, danas doktor nauka i uspešni preduzetnik.

„Osnovao sam svoju vinariju pre 8 godina, još uvek sam bio student, danas već imam oko 4 hektara vinograda i sada je veći obim proizvodnje. Nije isto kada ste student i kada počnete ozbiljno da se bavite poslom. Ovo takmičenje je veoma korisno i važno je da studenti razvijaju preduzetnički duh na vreme“, rekao je Radovan Đorđević.

„Današnji događaj je bio prilika da vidimo da naši mladi imaju ideje i da mogu i od nekih neuobičajenih ili nepoznatih sirovina da naprave inovativni proizvod. Uvek ima prostora za inovacije i važno je da nastavimo da razvijamo inovativni duh“, zaključila je dr Olivera Đuragić, direktor Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju EcoTrophelia Europe, koje će biti održano 21. i 22. oktobra 2018. godine u okviru velikog internacionalnog sajma hrane, SIAL, u Parizu.

Sagovornici:

Prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije

Gordana Danilović, direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd

Miodrag Tomić, direktor kompanije Desing

Simona Jaćimović, vođa tima Ekofamilija

Stefan Ćurčić, član tima Beeronja

Milica Popović, vođa tima Sweet rainbow

Stefan Stanojević, vođa tima Mastef

dr Radovan Đorđević, vinarija Čokot

dr Olivera Đuragić, direktor Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica