Od njive do trpeze: Gaje speltu jer je zdravija i hranljivija od pšenice

Od njive do trpeze: Gaje speltu jer je zdravija i hranljivija od pšenice

Pre više do 10 godina, jedna posebna žitarica pronašla je svoje mesto u domaćinstvu porodice Jevtić iz Bačkog Gradišta. Sa početnom idejom da obezbedi dovoljno hrane za svoju porodicu, oni su se odlučili da proizvode speltu zbog brojnih prednosti koje ova žitarica ima. I ne samo da od nje prave brašno, već u njihovom domaćinstvu ne postoji proizvod u koji se ne pravi od spelte.

[youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/u-SdROQLfXk“ ratio=“16:9″]

 Gajenje spelte - © Agromedia

„U našem domaćinstvo se ova žitarica koristi u svemu. Od hleba, preko krofni, kiflica, princes krofni, pa sve do torti i slatkih rolata. Bukvalno u svemu. Spelta je takva žitarica da ima ljusku na sebi koja je štiti od zagađenja iz zemlje i vazduha. Jer ti mikotoksini iz iz zemlje ostanu u ljusci a ne u mekinji što je velika razlika u odnosu na pšenicu. Takođe, ova žitarica ima više vitamina, minerala, gvožđa, svega ima više u odnosu na današnje vrste pčenica“, rekla nam je Ratka Jevtić iz Bačkog Gradišta.

Pored spelte, ova porodica koristi i neke druge žitarice koje nisu toliko poznate ali su svakako zdravije od onih koje najčešće koristimo. To su kamut i dikolkum. Dikolkum je je poznat i pod nazivom emer jer se najviše koristi na nemačkom govornom području. A koja god žitarica da je u pitanju, od njive do trpeze u domaćinstvu Jevtić sve mora biti urađeno po tradicionalnim principima.

Gajenje spelte - © Agromedia

U periodu kada je ova porodica tek počinjala da proizvodi ovu žitaricu, 2008. godine veoma mali broj ljudi je znao kolika je njena vrednost. Ali danas svaki veći market ima speltino brašno u svojoj ponudi. I da su ga u početku kupovali samo ljudi koji su želeli da promene način ishrane, ali da danas to rade i mnogi drugi kojima se dopada ukus ovog brašna. Porodica iz Bačkog Gradišta pored toga što gaji speltu i od nje pravi brašno, oni ističu da u njihovom domaćinstvu nema proizvoda u koji se ne dodaje ova žitarica.

Ipak, poslednjih godina potrošači sve više prepoznaju značaj ove žitarice, pa samim tim rastu i površine pod njom. Svakog dana ujedno raste i broj potrošača koji žele da zamene klasično pšenično brašno, brašnom od spelte.

Sagovornica: Ratka Jevtić, Bačko Gradište

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti