Svet poljoprivrede Prodavnica

„KAKO TREBA“ u maloj proizvodnji i preradi – Epizoda 1: Fleksiblne mere bezbednosti hrane

Hiljade proiizvođača hrane u Srbiji svoje proizvode prave u kućnoj radinosti i malim pogonima. Kako bi se očuvala ovakva proizvodnja a proizvodi bezbedni stigli do potrošača, uveden je sistem “pojednostavljenog” poslovanja u oblasti bezbednosti hrane.

Taj sistem se zove Nacionalne mere fleksibilnosti. To je skup pravila krojenih po meri malih i tradicionalnih proizvođača. Njihovom primenom čuva raznolikost i posebnost tradicionalne proizvodnje hrane uz olakšano legalno poslovanje, podžava ruralna ekonomija i direktna prodaja.

Ipak, ono gde se kompromis ne pravi i ne sme ga biti su higijena i bezbednost hrane!

Lakše je uz mere fleksibilnosti

Mere fleksibilnosti olakšavaju izlazak iz sive zone, proizvodnju u odobrenim ili registrovanim objektima i status poslovnog subjekta, najčešće preduzetnika.

Ako se odlučite za pokretanje proizvodnje mere fleksibilnosti omogućavaju:

– upotrebu tradicionalnih alata, materijala i postupaka

– manja ulaganja u izgradnju i opremanje objekata malog kapaciteta

– pojednostavljene postupke samokontrole na bazi HACCP procedura

– olakšano poslovanje

Kako koriste mere fleksibilnosti i kome

Od mera fleksibilnosti korist imaju :

– Proizvođači koji na gazdinstvu sopstvenoj sirovini dodaju vrednost tako što mleko, meso, voće i povrće prerađuju u poznate specijalitete ili nove proizvode

– Male klanice i prerade mesa, male mlekare, prerade voća i povrća, jer svoje objekte grade i opremaju na pojednostavljen način, što važi i za organizaciju rada

– Proizvođači tradicionalnih proizvoda, poput proizvoda sa geografskim poreklom, sireva, suvomesnatih proizvoda, ajvara, džemova

– Proizvođači u područjima sa posebnim geografskim ograničenjima, kao što je to nadmorska visina iznad 500 m, nedostatak infrastrukture ili teška prohodnost

– Prozvođači koji svoje primarne proizvode: sirovo mleko, med, jaja, izlovljenu ribu i ulovljenu divljač prodaju direktno krajnjem potrošaču u malim količinama.

· Proizvodnja ili prerada organizovana kroz fleksibilni okvir prilika je za zapošljavanje i plasman proizvoda sa dodatom vrednošću. Ipak uz olaksišice propisna su i ograničenja pre svega kroz maksimalne godišnje količine proizvoda i veličinu tržišta.

· Pored proizvođača, interes imaju i potrošači: sigurni su da do njih stiže bezbedan proizvod i to uglavnom u takozvanom ’’kratkom lancu’’ – bez posrednika.

· I na kraju, sistem mera fleksibilnosti je i u interesu države jer njime osigurava bezbednost i afirmiše tradicionalnu hranu, zanatsku proizvodnju i ruralni razvoj.

Kupci će doći u većem broju

Ovo je sistem gde svaki proizvod postiže adekvatan nivo bezbednosti uz manje troškove i lakšu kontrolu i organizaciju.

Ako vaša proizvodnja ili prerada postane deo registra proizvođača hrane, otvaraju vam se mogućnosti za plasman kroz maloprodaju, restorane i javnu ishranu. Tako vaši proizvodi postanu vidljiviji, a kupci brojniji.

Iskoristite ove mogućnosti, bavite se svojim poslom na legalni način i proizvodite bezbednu hranu.

I mirno spavajte, kupci će biti zdravi i sigurni.

Komentari