Šta je bamija i kako se gaji?

Šta je bamija i kako se gaji?

Bamija ili okra - © Pixabay

Bamija (Abelmoschus Esculentus) ili okra poreklom je iz Afrike, prekrasan rođak hibiscusa, donešen je u Ameriku u 17.veku. Ova tropska biljka brzo je postala popularna u kulinarstvu, kao prilog jelima ili za za zapržavanje čorbi. Uspeva u svim klimatskim uslovima u kojima uspeva i kukuruz. Zbog raznovrsnih boja u kojima se može naći ova biljka, ona se često koristi i kao dekoracija u baštama.

Sadnja

Bamija traži veliku količinu sunca. Nema velke zahteve za zemljitem, raste na običnom baštenskom tlu. Ipak, najbolje uspeva na plodnim zemljištima, naročito nakon biljaka koje fiksiraju azot.

Najbolje je početi sa sadnjom semena u zatvorenom prostoru 6 nedelja pre rasađivanja u bašti, odnosno 3-4 nedelje nakon poslednjeg mraza. Sadite 2 semenke po kontejneru, a nakon toga pikirajte rasad.

Crni luk – povrće koje možete ubrati u svakoj bašti!

Ako bamiju sadite direktno u zemlju, sačekajte dok se ne zagreje tlo, a temperature vazduha dostigne najmanje 16 stepeni Celzijusovih. Koristite uvek sveže seme. Sadite ga od 2,5 do 5 cm u rastresito zemljište, a 2,5 cm u teža zemljišta.

Razmak u redu trebalo bi biti 8 cm, a između redova 90 cm. Nakon toga proredite sadnice u redu na 40 do 50 cm razmaka, tako da uvek ostavite najjače od mladih biljaka.

Plodovi bamije - © Pixabay

Dodatni saveti za gajenje bamije:

  • Kada bamija dostigne visinu do 10 cm, malčirajte kako biste sprečili korov i zadržali vlagu.
  • Zalivajte je tokom sušnih perioda.
  • Na svakih 3-4 nedelje dodajte tečni kompost.

Bolesti i štetočine

Bamiju retko napadaju štetočine ili bolesti. Ručno uklonite smrdibude ukoliko se pojave. Ove svetlozelene bube prouzrokuju šuplje plodove.

Blitva – idealno zimsko lisnato povrće za vaše terase!

Vaši, buve i sovice mogu praviti probleme ovoj biljci. U toplim predelima jedna od bolesti koja napada bamiju može biti fuzarijum. Ukoliko bolest prozrokuje sušenje lišća, uklonite zaražene biljke. Plodored i plodosmena je najbolja preventivna mera.

Presek ploda bamije - © Pixabay

Berba

Nakon 50-60 dana od sadnje pojaviće se jestive mahune. Kako zru one postaju tvrde, pa ih zato berite svakog dana kada dostignu veličinu prsta i kada su stabljike meke i lako se seku. Berite redovno i biljka će rađati sve do mraza.
Može se desiti da u kontaktu sa mahunama dođe do iritacije kože. U tom slučaju najbolje je da nosite rukavice i duge rukave.

Rukola: Primamljiva za gajenje zbog visoke cene

Komentari (1)

Stojan Jovanovic

2022-08-02 13:40:30

Dali pomaze dijabetisu

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica