Otkupne cene tovnih svinja i prasadi u porastu | Cene stoke

Otkupne cene tovnih svinja i prasadi u porastu | Cene stoke

Telad su jeftinija na području Užica, a skuplja na području Kragujevca. Na pojedinim prodajnim i otkupnim mestima nastavljen je rast cena jagnjadi.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

Na stočnoj pijaci u Užicu prodajne cene teladi do 160 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase bile su niže. Kod teladi je cena iznosila 400 din/kg, a kod bikova 220 din/kg.

Za razliku od pijace u klanicama na području Užica bila je viša otkupna cena teladi, a iznosila je 450 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma na 450 din/kg i tovne junadi preko 480 kilograma na 210 din/kg.

U klanicama na području Južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na 200 din/kg. To je bila jedina kategorija goveda koju su klanice otkupljivale, a obim otkupa bio je dobar.

U klanicama na području Šapca zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma na 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se mogla pazariti telad SM rase po ceni od 380 din/kg, tovna junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 220 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 220 din/kg.

Klaničari sa područja Pirotskog regiona su vršili otkup teladi SM rase po ceni od 400 din/kg, tovne bikove preko 500 kilograma po ceni od 210 din/ kg i krave za klanje za 140 din/kg.

Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo značajnije razlike u pogledu ponude, tražnje i cena teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda u odnosu na prethodni period.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

U klanicama Šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma. Najčešće su otkupljivane po ceni od 140 din/kg.

U klanicama na području Šapca došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma na 145 din/kg.

U klanicama na području Podunavskog regiona otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period. Cena prasadi iznosila je 230 din/kg, dok je kod tovnih svinja cena iznosila 160 din/kg.

U klanicama na području Severno-bačkog regiona evidentiran je pad otkupnih cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 155 din/kg.

U klanicama na području Pirotskog regiona otkupne cena prasadi do 15 kilograma i prasadi teških od 16 do 25 kilograma bile su izjednačene na 280 din/kg.

U klanicama na području Srednje-banatkog regiona došlo do pada otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 140 din/kg.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cena jagnjadi i pad cene jaradi u odnosu na prethodni period. Cena jagnjadi iznosila je 240 din/ka, dok je kod jaradi cena iznosila 190 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog regiona, takođe je došlo do rasta otkupne cene jagnjadi na 240 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona evidentiran je rast otkupnih cena jagnjadi i šilježadi. Jagnjad su klanice otkupljivale po ceni od 240 din/kg, a šilježad po ceni od 230 din/ kg.

Na pijaci žive stoke u Vranju jagnjad su bila skuplja i iznosila je 300 din/kg. Zabeležena je prodaja dvadesetak grla ove kategorije ovaca.

U klanicama na području Severnobačkog regiona došlo je do pada otkupne cene jaradi na 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Užicu došlo do pada prodajnih cena jagnjadi i ovaca. Jagnjad su koštala 230 din/kg , a ovce su se prodavale po ceni od 110 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu cena jagnjadi iznosila je 240 din/kg, dok je kod jaradi cena iznosila 200 din/kg. Najčešća prodajna cena ovaca i koza bila je identična 100 din/kg. Obim ponude jagnjadi, jaradi, i ostalih kateorija ovaca bio je na zavidnom nivou.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

Na gazdinstvima u okolini Kikinde evidentiran je rast cene lucerkinog sena u balama na 19 din/kg. Ponuda je bila slaba. U maloprodajnim objektima na području Kikinde bili su skuplji sojina sačma, suncokretova sačma i stočno brašno u odnosu na prethodni period. Sojina sačma se najčešće mogla pazariti po ceni od 69 din/kg, kod suncokretove sačme je cena iznosila 43 din/kg, a kod stočnog brašna 23 din/kg. U silosima na području Kikinde bio je skuplji kukuruz okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma.

Na gazdinstvima u okolini Niša kukuruz okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma bio je skuplji, a cena je iznosila 25 din/kg.

U silosima na području Novog Sada zabeležen je rast cene pšenice, upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma i sojinog zrna. Cena pšenice iznosila je 22.5 din/kg, dok je cena sojinog zrna iznosila 51 din/kg.

U silosima u Pančevu zabeležen je rast cena pšenice, upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma i sojinog zrna.

Na gazdinstvima u okolini Užica lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na prethodni period. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 19 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Užica bila je jeftinija suncokretova sačma, a koštala je 44 din/kg.

Na pijaci u Požarevcu je cena pšenice, upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma i lucerkinog sena u balama bila izjednačena, pošto je kod oba poljoprivredna proizvoda cena iznosila 20 din/kg.

U silosima na području Beograda zabeležen je rast cene pšenice u rinfuzu, a cena je iznosila 23.8 din/ kg.

Izvor: STIPS

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti