NE TRAŽE ni Jagnjad ni Vunu u okolini Svilajnca ‒ TEŽA Prodaja nego prošle godine

NE TRAŽE ni Jagnjad ni Vunu u okolini Svilajnca ‒ TEŽA Prodaja nego prošle godine

Iz razgovora sa poljoprivrednikom Nikolom Stojanovićem iz Lomnice doznajemo da je prodaja vune i jagnjadi teža nego inače. Pored neizvesne situacije uzrokovane epidemijom, u razgovoru saznajemo i da je ovo mesto još jedan primer sela odakle mlađe generacije odlaze.

Ovaj stočar smatra da je trenutna situacija, u kojoj epidemija utiče na različite sfere trgovine, ne zaobilazi ni stočarstvo, kada je reč o Lomnici. Prodaja jagnjadi ide sporije nego što je uobičajeno, i s ovim problemom susreli su se i drugi stočari ovog sela.

„Sir se proda mnogo lakše. Prošle godine sam imao oko 500 kg, prodao sam skoro sve. Čist, beli sir od ovčjeg mleka, koji se kretao po ceni od 700 dinara“, objašnjava Nikola. Nasuprot ovim povoljnim uslovima, prodaja jagnjadi je neizvesna. Za uspešnu prodaju Stojanović ocenjuje da bi cena jagnjadi trebal oda iznosi najmanje 280 din/kg. Prodaja jagnjadi u prethodnoj godini odvijala se po iznosu od 250 din/kg.

Situacija u trgovini vune daleko je lošija od prodaje sira i jagnjadi. U ovom trenutku, kako objašnjava Nikola, nema interesovanja, čak ni kada se oglasi putem društvenih mreža.

Lomnica je selo koje se nalazi u okolini Despotovca. Broji oko 800 stanovnika, od kojih je polovina u inostranstvu.

Sagovornik: Nikola Stojanović, Lomnica

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti