Lako KALEMLJENJE DVE SORTE TREŠNJI na ISTOM stablu

Lako KALEMLJENJE DVE SORTE TREŠNJI na ISTOM stablu

Kako nakalemiti dve sorte trešnji na jednom stablu? Vrlo lako! I kako se biljka u narednim godinama razvija, njeni plodovi poprimiće drugačije karakteristike.

Za ovaj primer uzeli smo srednje kasnu i kasniju trešnju, zbog dobre rodnosti. Reč je o Kordiji i beloj trešnji, koja će joj dobro doći kao suprotnost.

Kada odlučite da kalemite trešnju treba orezati podlogu. Po svojoj volji odaberite da li ćete to uraditi na visini od 30, 60 ili 90 cm. Posle prevršavanja podloge namestite podlogu da bude odgovarajuća za oba tipa kalemljenja.

KLASIČNO KALEMLJENJE U PROCEP

Na prvom tipu urađeno je klasično kalemljenje u procep, koje se posebno nameće kao odlično rešenje za deblje podloge prečnika većih od 5 cm. Počnite pravljenjem procepa i postavljanjem kalem grančica. Ne moraju biti previše debele, ali je važno da budu čvrste, pošto će procep podloge imati jaku energiju koja će pritiskati plemku.

Prilikom kalemljenja, vodite računa da ne precepite podlogu i da dobro umetnete plemke. Važno je da se dobro pogode i da njihova kora bude u ravni sa obodom podloge, kako bi se dobro primile, odnosno da bi kore srasle.

Važno je plemke zaštiti. Predlažemo jednostavno zalivanje fitobalzamom.

KALEMLJENJE POD KORU

Drugi način kalemljenja je kalemljenje pod koru. Kalemljenje bele trešnje urađeno je ovim metodom. Tokom ovakvog kalemljenja uspravnim rezom na kori i pravljenjem zareza odvaja se kora od stabla. Kora je puna tečnosti i lako se odvaja. Umetanjem plemke unutra u velikoj površini se poklapaju kora plemke i podloge, pa je srastanje sigurno.

Vodite računa koji je raspored pupoljaka na plemci kada je postavljate. Prvi pupoljak bi bil odobro da bude izdvojen, usmeren spolja, jer je poželjan taj smer za granjanje biljke.

Postavljanjem plemke pod koru imate mogućnost da postavite i četiri plemke, koje neće smetati, nego naprotiv, daće više opcija za stvaranje nove biljke.

Iako je ovim metodom plemka dobro udžepljena, ne može sama od sebe stajati. Prijanjajuća folija je dobro rešenje za mehaničku stegu, koja će održavati vlagu u kontaktu plemke i podloge.

Posle obmotovanja, možete zaliti voskom. Šupljine dobro ispunite, stvorite obod oko preseka, da čuva podlogu i plemku.

Posle premazivanja premažite i vrhove plemki, da bi se sprečilo isparavanje plemki.

KAKO ODRŽAVATE KALEM DO PRIMANJA?

I ne zaboravite da održavate kalem sa dve sorte trešnji do primanja. Kada na samoj podlozi, duž stabla primetite nove pupoljke, red je da ih uklonite i usmerite snagu biljke. Tako održavate kalem do primanja.

Čestitamo! Posle 5 dana pupoljci će početi da se razvijaju. Kalem se primio.

UKRASNA JAPANSKA TREŠNJA

Zbog nadaleko poznate lepote svojih cvetova, japanska trešnja, iako ne daje jestive plodove, može biti odlično dekorativno drvo u vašem vrtu. Ovo drvo cveta u aprilu, i daje cvetove roze i bele boje. A kada dođe vreme za opadanje, svi cvetovi opadnu istovremeno. Cvetanje japanske trešnje stanovništvo Japana obeležava s velikim uvažavanjem. Ovaj događaj smatraju vesnikom proleća, koji zbog svog kratkog trajanja ljude Japana podseti na čuvenu staru izreku: ništa ne traje zauvek.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti