
Baršunasta panjevčica: Japanci je gaje u tegli
Zimska panjevka je pečurka koja kod nas raste u kasnu jesen ili zimu. Ova gljiva je posebno popularna u Japanu gde se gaji u velikim količinama.
Aplikacija za mobilne telefone „Mushroom Identificator“ je izuzetno popularna među korisnicima na globalnom nivou. Radi se o programu koji funkcioniše i sabira iskustva i utiske ljudi iz celog sveta u pogledu poznavanja gljiva i njihovih osobina, to jest - njihove potencijalne jestivosti i lekovitosti. Ova aplikacija poseduje određenu bazu podataka i slika na osnovu kojih identifikuje objekte sa vaših snimaka (gljive na slici). Potrebno je da imate određenu jačinu ili dostupnost interneta, da uključite GPS signal na svom uređaju i da krenete u lov na gljive.
„Mushroom Identificator“ se sastoji od više sektora u samoj aplikaciji. Naime, pre svega treba reći da poseduje upozorenje koje kaže da aplikacija nije stopostotno tačna, već da samo pomaže u edukaciji berača i da se na nju ne može osloniti.
Aplikacija se sastoji iz sektora sveopšte mape sveta, u koju, shodno svojim mogućnostima, možete unositi viđene gljive sa teritorije svih zemalja na kojima ste ih pronašli, i tako deliti svoje iskustvo. Takođe, ukoliko u prirodi naiđete na neku nepoznatu gljivu, možete je fotografisati ili uraditi video snimak, i na osnovu toga, aplikacija prepoznaje geometriju ploda i identifikuje ga analogno sa svojom bazom podataka. Na tom osnovu, svako ko je nesiguran u svoje znanje o gljivama, u ovoj aplikaciji može naći makar minimalnu pomoć. Aplikacija je potpuno besplatna na Google play-u i dostupna svim korisnicima.
Autor: D.Č.
Zimska panjevka je pečurka koja kod nas raste u kasnu jesen ili zimu. Ova gljiva je posebno popularna u Japanu gde se gaji u velikim količinama.
Izložba gljiva i niz predavanja na različite zanimljive teme najavljeni u Botaničkoj bašti Jevremovac.
Krajem maja i početkom juna je udarni termin za sakupljanje gljiva, a trenutka cena vrganja prve klase je 300 dinara.
U poslednje vreme otrovna muhara se sve više širi. Neuki berači mogu je lako pomešati sa blagvom. Evo kako je je razlikovati.
Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. A da li ste znali da se oni mogu naći i na nekim mestima u Srbiji?