Predlozi za zdrav i ukusan ručak: 5 recepata za jela od pečuraka

Lekovita svojstva velikog broja gljiva i uticaj na ljudski organizam, prijatan ukus i zanimljivi kulinarski recepti razlozi su zbog kojih bi gljive trebalo da uvrstite u vaš jelovnik. Međutim, bilo da ovu namirnicu sakupljate u prirodi ili je kupujete, veoma je važno biti na oprezu jer određene vrste mogu imati štetan uticaj na zdravlje čoveka. Stoga, nemojte se upuštati u potragu za ovim plodovima prirode ukoliko niste stekli dovoljnu edukaciju o istim, a ako se odlučite za kupovinu, obratite se samo proverenim prodavcima.

Smrčak i šitaki pečurka - © Pixabay

Mi vam donosimo pet kulinarskih recepata u kojima su glavni sastojci gljive koje, osim što pozitivno utiču na zdravlje ljudi, predstavljaju i pravi užitak za nepce. Recepte su poslale dve istinske zaljubljenice u sakupljanje gljiva i njihovu upotrebu u kulinarstvu, Jelena Popović i Dragana Bokan.

Jelena Popović, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prvi put se oprobala u branju gljiva tokom porodičnog odmora na planini Tari. Od tada kreće njeno interesovanje za determinaciju i sakupljanje gljiva, ali i za spremanje obroka od ove zdrave i ukusne namirnice.

Šitaki gljiva - © Pixabay

Posna čorba od krompira i crnih truba

Crna truba, gljiva koju Francuzi nazivaju „sirotinjski tartuf“, ima značajna pozitivna dejstva na ljudski organizam. Ona jača imuni sistem, a sadrži i vitamin B12 koji je važan za funkcionisanje nervnog sistema, ali i za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, sadrži i vitamin D, čija je uloga u ljudskom organizmu vezana za pravilan rast zuba i kostiju.

Sastojci:

  • 20 g sušenih crnih truba
  • 400 g krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 3 manje šargarepe
  • celer, peršun
  • 100 ml soka od paradajza
  • po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
  • brašno i slatka mlevena crvena paprika
  • ulje
  • svež list peršuna (za dekoraciju)

Priprema:

  1. Na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati iseckanu šargarepu, peršun i celer i nastaviti sa dinstanjem još petnaestak minuta.
  2. Dodati sušene crne trube i sipati malo vode.
  3. Kada gljive omekšaju, dodati krompir iseckan na kockice i doliti vodu.
  4. Kada je sve već skuvano, razmutiti brašno i slatku mlevenu crvenu papriku u malo hladne vode dok se ne razbiju sve grudvice, pa umešati u čorbu, a potom dodati i sok od paradajza.
  5. Začiniti po ukusu i dekorisati svežim listom peršuna.


Smrčak - © Pixabay

Rižoto sa smrčkom

Smrčak se ubraja u najzdravije gljive. Sadrži antioksidante koji omogućavaju ljudskom telu da se „uhvati u koštac“ sa slobodnim radikalima, koji napadaju zdrave ćelije u organizmu. Pored toga, ova gljiva karakterističnog izgleda pozitivno utiče na rad jetre i kardiovaskularnog sistema, a pomaže i u borbi protiv umora.

Sastojci:

  • 50 g sušenog smrčka
  • 200 g pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
  • ulje
  • svež list peršuna (za dekoraciju)

Priprema:

  1. Sat vremena pre pripremanja rižota, potopiti sušeni smrčak u vodu da omekša.
  2. Pirinač skuvati (oko 20 minuta kuvanja).
  3. Dok se pirinač kuva, na dve kašike ulja propržiti smrčak dok ne ispari voda, dodati sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati začine i proceđen pirinač, te nastaviti sa dinstanjem još nekoliko minuta.
  4. Smesu potom sipati u pleh, pokriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, približno pola sata.
  5. Izvaditi pleh iz rerne, skinuti aluminijumsku foliju, i vratiti još pet minuta da se zapeče.
  6. Po želji dekorisati svežim listom peršuna.

Sunčanica - © Pixabay

Pohovane sunčanice u paradajz sosu

Macrolepiota procera smatra se veoma cenjenim sastojkom u kulinarstvu zbog prijatnog ukusa i arome. U ishrani se upotrebljava samo šešir. 

Sastojci:

  • 20 g sušene sunčanice (Macrolepiota procera)
  • kukuruzno brašno
  • ulje
  • so
  • masline
  • list svežeg peršuna

Za sos:

  • 150 ml soka od paradajza
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • origano
  • sušeno povrće
  • so, kurkuma, kari, biber
  • ulje

Priprema:

  1. Umutiti kukuruzno brašno i vodu, dodati so po želji.
  2. Sunčanice umakati u gore navedenu smesu i peći na ulju dok ne porumene.
  3. Za to vreme na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, dodati začine i paradajz sok.
  4. Kuvati sos 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Pohovane sunčanice preliti sosom, poslužiti sa malo maslina i dekorisati listom svežeg peršuna.

Dragana Bokan, viši fizioterapeut u penziji, svoju ljubav prema gljivama, lekovitom bilju i zdravom načinu života rešila je da prenese na papir. Naime, ova članica gljivarskih društava iz Beograda, Novog Sada i Krupnja je u saradnji sa nutricionistkinjom Slavicom Matić objavila knjigu „Kuvam i zdravlje čuvam – ishrana po dijagnozama“, u kojoj se mogu naći kulinarski recepti za jela od namirnica važnih za očuvanje ljudskog zdravlja.

Reiši gljiva – čudotvorni lek za sve bolesti

Punjene žute paprike - © Dragana Bokan

Punjene žute paprike

Šitake gljiva (Shiitake), koja potiče iz Japana, ima brojna lekovita svojstva, od kojih je svakako najvažnije njeno antikancerogeno dejstvo. Takođe, ova gljiva jača imunitet, a istraživanja su pokazala da snižava nivo holesterola u krvi, kao i da ima pozitivno dejstvo na rad jetre i pankreasa.

Sastojci:

  • 6 paprika
  • 200 g šitake gljiva
  • 200 g kuvanog integralnog pirinča
  • 200 g pečene bundeve
  • 1 praziluk
  • 2 čena belog luka
  • bosiljak ili peršun
  • so, biber

Priprema:

  1. Očistiti papriku od semena, šitake iseći na komadiće, praziluk i bundevu na kockice.
  2. Dinstati praziluk i beli luk, dodati šitake,skuvani pirinač, iseckanu bundevu i začine.
  3. Pripremljenom smesom napuniti paprike i peći u rerni pola sata na 200 stepeni.
  4. Po želji ukrasiti crvenom paprikom kao na fotografiji.

Gulaš od

Gulaš od „zeca“ (gljiva Grifola Frondosa)

Kao i šitake gljiva, Grifola Frondosa se spominje u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Ona pospešuje regulaciju krvnog pritiska, pozitivno utiče na imuni sistem čoveka, a sve se češće govori i o njenoj ulozi u borbi protiv raka.

Sastojci:

  • 300 g zec gljive
  • 2 tikvice
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 supena kašika slatke mlevene crvene paprike
  • pola kafene kašike đumbira u prahu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

  1. Crni luk iseći na rebarca, beli luk i tikvice iseći na kockice, šargarepu na kolutove, a gljive iscepkati na trakice.
  2. Crni luk, beli luk i gljive dinstati na malo vode.
  3. Dodati tikvice i šargarepu i sipati paradajz sok. Kuvati 15 minuta, začiniti i sipati ulje na kraju.

Komentari