Poslastica i lek – voće u medu

Po nekim istraživanjima u našoj zemlji se po glavi stanovnika potroši od 300 do 600 grama meda godišnje. Iako neki kupuju samo med, dodatkom voćaka novi proizvod dobija na vrednosti i lekovitosti. 

 

Med i orasi - © Agromedia

Posebnu poslasticu predstavljaju suve šljive u medu. Suva šljiva je bogata kalijumom i beta karotenom pa u kombinaciji sa medom poboljšava rad organizma. Međutim problem je što ovako napravljen proizvod ne može da stoji duže od 2 meseca.

Najbolja kombinacija više vrsta voća u medu, pa se tako sa medom pored suvih šljiva kombinuju i aronija, orah, indijski orah i brusnica. Ovako napravljeni proizvod nutritivno ima više sastojaka u sebi, najviše vitamina i minerala koji se unose u organizam, a zajedno sačinjavaju pregršt ukusa u jednoj poslastici.

Voće iz meda treba što duže žvakati jer žvakanjem samog voća dolazi do usvajanja dobrih materija. Kao i sve druge pčelinje proizvode i ovo je potrebno što duže držati u ustima.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Dipl. inž. Dejan Jocić

Komentari