Iz bakine kuhinje: Najjednostavniji recept za ajvar

Dok neki od vas uveliko traže najbolju papriku koja će ove godine završiti u ajvar, drugi su je već pronašli i sada su spremni da počnu sa pripremom ovog zimskog delikatesa. Bilo kako bilo pre nego što se upustite u ovu jesenju avanturu pročitajte naš najjednostavniji recept za ovo omiljeno jelo koje se mora naći na trpezi svakog pravog srpskog domaćina. 

Priprema ajvara - © Agromedia 

Za pripremu najjednostavnijeg recepta potrebno vam je:

  • 10 kg crvenih paprika
  • oko 200 ml ulja
  • esencija
  • konzervans

Priprema:

Papriku ispeći, očistiti, ostaviti na četku da se ocedi, a potom samleti. Tako iseckanu staviti da se dinsta, dodati oko 200 ml ulja, soli po ukusu i dinstati dok se ne zgusne.

Ajvar je kuvan kada se „režnjići“ od mlevenja potpuno stope i kada se više ne prepoznaju. Nakon toga doda se kašika-dve esencije. Ovaj delikates po želji može i da se zaljuti. Konzervans se dodaje po uputstvu sa kesice. Sipa se u tegle tako vruć pomeren sa šporeta, zatvore se tegle metalnim poklopcem i odloži obrnuto dok se ne ohladi.

Komentari