Kako da napravite kupusnik – pravi južnjački specijalitet

Kako da napravite kupusnik – pravi južnjački specijalitet

Kupusnik je pita s kupusom koja se na jugu Srbije tradicionalno priprema za Badnje veče.

 Kupusnik - pita s kupusom - foto: Negoslava Stanojević

Recept za kupusnik – pitu s kupusom

Potrebno je:

  • Pakovanje kora za pitu
  • Jedna srednja glavica slatkog kupusa (može se koristiti i kiseo u nedostatku slatkog, ali je pita daleko bolja od slatkog kupusa)
  • Opciono – 100 g sitno seckanih oraha
  • Soli i bibera po ukusu
  • 150 do 200 g ulja

Priprema pite s kupusom:

Kupus sasvim sitno iseckati ili narendati. Dinstati ga sve dok mu voda potpuno ne ispari i dok se početna količina ne umanji za pola. Znaćete da je dovoljno udinstan kada počne da dobija tamnu boju.

Posoliti kupus, ukoliko koristite svež, dodati malo bibera i seckane orahe.

Staviti jednu koru u nauljenu tepsiju, premazati je uljem, staviti drugu koru, i nju premazati, pa staviti treću i preko nje onoliko fila koliko je potrebno da je rastresito prekrije. Voditi računa o tome da se fil stavlja na svaku treću koru (kore su različite debljine pa se ne može dati detaljnije uputstvo).

Na vrhu su tri kore koje se samo naulje. Poslednju koru poprskati sa vrlo malo vode.

Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, jedno pola sata.

Kada gornja kora porumeni, podići malo viljuškom pitu i proveriti da li je pečena i odozdo, pa ako jeste, isključiti rernu i ostaviti pitu još desetak minuta. Ako nije pečena donja kora, prekriti pitu folijom i smanjiti temperaturu na 150 stepeni.


Kada je pita pečena, izvaditi je iz rerne, poprskati s malo vode (koliko stane u manju šaku), prekriti krpom ili poklopiti drugom tepsijom da se prohladi.

Pita od kupusa se može praviti i tako što se ređaju tri kore jedna na drugu, samo blago poprskane uljem i vodom, a treća se filuje nadevom od kupusa. Kore se ređaju u pleh čitavom dužinom ili se uvijaju u krugove.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica