Upoznajte mladog proizvođača babure koji „letuje“ na kvantaškoj pijaci

Upoznajte mladog proizvođača babure koji „letuje“ na kvantaškoj pijaci

Miloš Stojković je još jedan mladi povrtar iz Navalina kojeg smo upoznali prilikom naše nedavne posete kvantaškoj pijaci u Leskovcu. On je tada pripremao baburu za prodaju, pa nas je pozvao u svoj dom da vidimo kakav je rod i upoznamo se sa proizvodnjom povrća na njegovom imanju. Pogledajte šta smo saznali.

Miloš Stojković, mladi povrtar iz Navalina, ispričao nam je šta se sve gaji na njegovom imanju, na kojoj površini i zašto je, prema njegovom mišljenju, cena paprike u Leskovcu naglo pala.

Ja imam 26 godina. Završio sam Poljoprivredu školu, ovde u Leskovcu. Ipak, mislim da mi je najveća škola posao na porodičnom imanju koje imamo. Mi proizvodimo povrće na oko dva hektara zemlje i imamo oko 30 ari pod plastenicima. Proizvodimo babure i ajvarke paprike, kupus i krastavac, a babura je najviše zastupljena. Zimi gajimo još i zelenu salatu i spanać, ponekad i rotkvice.“
 

Paprika babura - ©Agromedia 


Kakav je rod babure ove godine?

Babura je ove godine rodila dobro, zadovoljni smo rodom, ali cenom nismo. Ljudi nemaju para, a i mnogo paprike se uveze u našu zemlju. Mnogo više se uvozi nego što se izvozi, ali mislim da naši proizvodi imaju najveći uspeh na svakom tržištu i po ukusu i po kvalitetu.“

Anketa: Da li su prodavci na kvantašu u Leskovcu zadovoljni prodajom?

Krastavac - ©Agromedia 


Da li ste probali da se udružite sa nekim drugim povrtarima iz vašeg kraja, pa da zajedno izvozite robu koju proizvedete?


Probali smo i to bi moglo da bude dobro rešenje. Ipak, čim izvoz počne, na pijaci porastu cene. Kada to proizvođači čuju, odustaju od izvoza. Jednostavno, ljudi ne umeju da ispoštuju dogovor.“
 

Gde ćete vi da prodate papriku koju ste obrali ovih dana?

Kada završimo pakovanje paprike, idemo na kvantaš, tamo nam je odmor.“
 


Miloš Stojković, povrtar iz Navalina - ©Agromedia 


Kako ide prodaja krastavca?


Krastavac je odlično rodio ove godine i imao je dobru cenu. Sada, normalno, već se prodaje paradajz i krastavac je vrlo jeftin. Prodajemo ga samo da bismo imali raznovrsniju robu za kupce na našoj tezgi.“
 

Ima li nade da sledeće godine malo proširite proizvodnju?

Mi se uvek nadamo i planiramo da se proširimo. Planiram čak i da probam gajenje još nekih kultura, na primer dinje. Ona mi je zanimljiva u poslednje vreme. Mogao bih da gajim dinje umesto krastavca i to bi mogao da bude dobar posao.“

Neka vam je sa srećom, pa da sledeće godine zabeležimo i ovako dobar rod dinje kao što su vam sada rodili paprika i krastavac.

Sagovornik:
Miloš Stojković, povrtar iz Navalina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica