
Ljuta paprika džinka – cena ove godine bolja nego ikad
Leskovačka džinka ove godine dostigla je cenu od 8 dinara za komad prve klase, do 5 dinara za komad druge klase.
Miloš Stojković, mladi povrtar iz Navalina, ispričao nam je šta se sve gaji na njegovom imanju, na kojoj površini i zašto je, prema njegovom mišljenju, cena paprike u Leskovcu naglo pala.
„Ja imam 26 godina. Završio sam Poljoprivredu školu, ovde u Leskovcu. Ipak, mislim da mi je najveća škola posao na porodičnom imanju koje imamo. Mi proizvodimo povrće na oko dva hektara zemlje i imamo oko 30 ari pod plastenicima. Proizvodimo babure i ajvarke paprike, kupus i krastavac, a babura je najviše zastupljena. Zimi gajimo još i zelenu salatu i spanać, ponekad i rotkvice.“
Kakav je rod babure ove godine?
„Babura je ove godine rodila dobro, zadovoljni smo rodom, ali cenom nismo. Ljudi nemaju para, a i mnogo paprike se uveze u našu zemlju. Mnogo više se uvozi nego što se izvozi, ali mislim da naši proizvodi imaju najveći uspeh na svakom tržištu i po ukusu i po kvalitetu.“
Anketa: Da li su prodavci na kvantašu u Leskovcu zadovoljni prodajom?
Da li ste probali da se udružite sa nekim drugim povrtarima iz vašeg kraja, pa da zajedno izvozite robu koju proizvedete?
„Probali smo i to bi moglo da bude dobro rešenje. Ipak, čim izvoz počne, na pijaci porastu cene. Kada to proizvođači čuju, odustaju od izvoza. Jednostavno, ljudi ne umeju da ispoštuju dogovor.“
Gde ćete vi da prodate papriku koju ste obrali ovih dana?
„Kada završimo pakovanje paprike, idemo na kvantaš, tamo nam je odmor.“
Kako ide prodaja krastavca?
„Krastavac je odlično rodio ove godine i imao je dobru cenu. Sada, normalno, već se prodaje paradajz i krastavac je vrlo jeftin. Prodajemo ga samo da bismo imali raznovrsniju robu za kupce na našoj tezgi.“
Ima li nade da sledeće godine malo proširite proizvodnju?
„Mi se uvek nadamo i planiramo da se proširimo. Planiram čak i da probam gajenje još nekih kultura, na primer dinje. Ona mi je zanimljiva u poslednje vreme. Mogao bih da gajim dinje umesto krastavca i to bi mogao da bude dobar posao.“
Neka vam je sa srećom, pa da sledeće godine zabeležimo i ovako dobar rod dinje kao što su vam sada rodili paprika i krastavac.
Sagovornik:
Miloš Stojković, povrtar iz Navalina
Leskovačka džinka ove godine dostigla je cenu od 8 dinara za komad prve klase, do 5 dinara za komad druge klase.
Ove nedelje kompanija „Konus Glorija“ održala je svoje Dane polja povrtarskih kultura i to u srpskoj prestonici povrtarstva, u Leskovcu. Evo kako je bilo.
Mladi povrtar iz Navalina objasnio nam je zašto baš babura na njegovom imanju zauzima najveće površine i kako postiže isplativost proizvodnje ove paprike.
Saznali smo može li naša paprika da bude konkurentna na svetskom tržištu i kakve promene u ovoj grani poljoprivrede možemo da očekujemo u narednih nekoliko godina.
Najčešće pitanje koje muči proizvođače povrtarskih kultura je šta posejati naredne godine. Šta je isplativije za uzgoj: paradajz ili paprika?