Orlovi nokti: Brzorastuća puzavica za prekrivanje neuglednih zidova

Orlovi nokti: Brzorastuća puzavica za prekrivanje neuglednih zidova

Puzavica orlovi nokti donosi mirisne cvetove, a zatim crvene bobice koje su privlačne za ptice (ali, otrovne za ljude). Najčešće se koriste za kreiranje žive ograde. Reč je o šumskoj biljci, čiji se koren nalazi u senci drveća i grmlja, ali za rast joj je potrebna svetlost.

Orlovi nokti: Brzorastuća puzavica za prekrivanje neuglednih zidova - © Pixabay

Idealni uslovi za uzgoj bi bili oponašanje ovih uslova: da koren bude u hladu, a grane na svetlosti. Zid koji je okrenut na zapadnu stranu bi bio idealno mesto.

Orlovi nokti mogu da se uzgajaju i u saksijama, ali nikad neće da napreduju tako dobro kao u baštenskoj zemlji. Biljka može da raste u gotovo svim tipovima zemljišta, ali najviše preferira dobro dreniranu zemlju bogatu humusom.

Kako rastu orlovi nokti

Prilikom sadnje zimzelenog grma, razmislite o kupovini biljaka golog korena u jesen ili zimu. Za biljku koja će da formira gustu živicu potrebno je kupiti 5 malih biljaka po metru.

Orlovi nokti:Brzorastuća puzavica za prekrivanje neuglednih zidova- © Pixabay

Puzavica orlovi nokti sama prianja za podlogu, ali joj je potrebna pomoć dok je mlada. Ako raste uz zid, koriste se pocinkovane žice na zidu, a biljka se vodi do njih uz pomoć trske ili babusovih štapova.

Biljke je potrebno dobro zalivati, a u proleće prihraniti đubrivom opšte namene.

Ukoliko želite sami da ih razmnožavate, to možete uraditi uz pomoć njihovih bobica. Seme iz bobice se izvadi i poseje u saksiju. Semenu je potrebna temperatura od 15 stepeni minimum da bi klijalo.


Najčešći problemi

Lisne vaši mogu da naprave problem.

Ukoliko se listovi izobliče i uviju budeti sigurni da su je napali ovi insekti i da joj isisavaju biljni sok, čime stvaraju pogodnu osnovu za razvoj patogena. Biljke slabog zdravstvenog stanja biće sklone zarazi. Neophodno je da se uklone zaraženi izdanci i da se nanese insekticid.

Nega

Listopadne grmolike vrste, poput onih koje cvetaju u rano leto treba orezati nakon cvetanja. Zimzelene vrste koje se često uzgajaju kao topiarne forme mogu da se orezuju leti.


Penjačicama nije potrebno orezivanje. Ukoliko su prerasle prostor mogu se skratiti orezivanjem na proleće.

Izvor: Gardeners World


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica