Zbog usitnjenih parcela i prinosi su manji

Zbog usitnjenih parcela i prinosi su manji

U poređenju sa zemljama Evropske unije, u seoskim područjima jugoistočne Srbije veliki problem predstavljaju usitnjene male parcele nepravilnog oblika. Njihova prosečna površina iznosi oko 0,15 hektara, a najveći broj parcela nema gotovo nikakav pristup atarskom ili bilo kakvom putu. To je, između ostalog, ključni razlog što je proizvodnja poljoprivrednih gazdinstava na tom području izuzetno niska, neefikasna, neproduktivna i opterećena brojnim problemima.
 

Zbog usitnjenih parcela i prinosi su manji - © Pixabay 

Ove činjenice izneo je nedavno Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na Konferenciji o unapređenju komasacije poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Skup je organizovan povodom završetka pilot-projekta Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou koji je sa 2,7 miliona evra finansirala Nemačka organizacija za međunarodnu pomoć (GIZ) u opštinama Svrljig, Negotin, Žitorađa, Knjaževac, Boljevac i Pirot.

Šta su biostimulatori i da li su dobri za zemljište

Bila je to prilika da se sumiraju postignuti rezultati ovog vrednog projekta, ali istovremeno i da se ukaže na brojne probleme u postupku ukrupnjavanja poljoprivrednih površina i unapređenja modela komasacije u Srbiji.
 

S komasacijom bolji i putevi

Koristi od sprovedene komasacije su, pre svega, ukrupnjeni posedi za veću i efikasniju poljoprivrednu proizvodnju čime se dosta dobilo. Istovremeno, komasacija je sa sobom donela i bolju infrastrukturu, omogućila ažurniji rad katastra, unapređenje tržišta zemljišta, veću zaposlenost i povećanje investicija, istakao je Milija Miletić, predsednik Pododbora za poljoprivredu Skupštine Srbije za nerazvijena područja koji je u vreme kada je započet GIZ-ov projekat komasacije bio predsednik opštine u Svrljigu.

Iskustva nemačkog modela komasacije stečenog pilot-projektom u šest opština pokazala su da ukrupnjavanje poljoprivrednih površina, ako se želi produktivna i efikasna poljoprivredna proizvodnja, nema alternativu. Do sada je postupak komasacije sproveden na oko 1,4 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga najviše u Vojvodini, gde ima i najviše ukrupnjenih površina.
 

Zbog usitnjenih parcela i prinosi su manji - © Pixabay

U 24 katastarske opštine u Pokrajini, koje obuhvataju teritoriju 16 lokalnih samouprava, u poslednjih 12 godina, po zaključenim ugovorima, postupkom komasacije obuhvaćeno je 98.200 hektara zemljišta. Poslovi na komasaciji su do sada u potpunosti sprovedeni u devet opština na 31.000 hektara, rekao je Aleksandar Matić iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. On je napomenuo da se završetak ukrupnjavanja parcela obavlja još u tri katastarske opštine, čime će praktično biti obuhvaćeno još 20.000 hektara.


Matić je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u finansiranju poslova vezanih za komasaciju učestvuje sa 55% sredstava, dok ostatak obezbeđuju lokalne samouprave. Efekti komasacije su manje-više vidljivi u gotovo svim katastarskim opštinama.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica