Za registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini izdvojeno 1,4 milijarde dinara

Za registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini izdvojeno 1,4 milijarde dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine će direktno uložiti oko 1,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava u razne programe registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.
 

Pokrajinski sekretarijat izdvojio je 1,4 milijarde dinara za registrovana poljoprivredna gazdinstva - © Pixabay

U odnosu na prošlu godinu to je značajno povećanje, s obzirom na to da je godinu ranije direktno bilo uloženo oko 800 miliona dinara, objašnjava pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević. Ove godine će Sekretarijat samo za navodnjavanje, protivgradnu odbranu i proizvodnju u zaštićenom prostoru direktno uložiti u mala i srednja poljoprivredna gazdinstva 850 miliona dinara.

Raspisivanje konkursa očekuje se do kraja februara. Ovi podsticaji odnosiće se pre svega na nabavku pogonske i priključne mehanizacije, za šta je izdvojeno 100 miliona dinara. Druga mera podsticaja biće start-ap programi za podršku mladima u seoskim područjima. Za tu namenu takođe je namenjeno 100 miliona dinara.

Želimo da na taj način motivišemo mlade da ostanu na selu, započnu poljoprivrednu proizvodnju i registruju svoje poljoprivredno gazdinstvo. Očekujemo da svaki mladi poljoprivredni proizvođač dobije oko 10.000 evra, od toga 75% bespovratno, kaže Vuk Radojević.
 

Za nabavku pogonske i priključne mehanizacije biće izdvojeno 100 miliona dinara - © Pixabay

U ovoj godini finansijska podrška biće opredeljena i za bušenje i opremanje bunara, kao i za nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnu mrežu i proizvodnju u zaštićenom prostoru. Za tu namenu izdvojeno je 850 miliona dinara.

Za te namene dodelu novca smo koncipirali tako da, u zavisnosti od interesovanja poljoprivrednika, on može da se preliva iz jedne podsticajne mere u drugu. Dakle, ako za neku meru nema dovoljno interesovanja, novac se može preliti u onu za koju je interesovanje poljoprivrednih proizvođača najveće”, objašnjava Radojević.
 

Šansa za saradnju Srbije i Kazahstana u oblasti poljoprivrede


Biće raspisan konkurs i za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi svih tipova. Podsticajna sredstva za stočarstvo povećana su sa 30 na 50 miliona dinara za opremanje stočarskih farmi.

Vuk Radojević navodi da i Zakon o poljoprivrednom zemljištu daje mogućnost prava prvenstva onima koji se bave stočarstvom prilikom dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u odnosu na neke manje intenzivne grane.
 

Ove godine bez Sabora poljoprivrednika rekordera


Podsticajna sredstva će biti dodeljena i za prerađivačke mini-kapacitete u proizvodnji mesa i mleka. Pored toga, deo novca će biti uložen u unapređenje stočarstva kroz odgajivačke programe selekcije i genetike i podizanje njihovog kvaliteta.

Izvor: Dnevnik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica