Vesti – Nove laboratorije za kontrolu mleka u Kanjiži

Vesti – Nove laboratorije za kontrolu mleka u Kanjiži

Proizvođači mleka u Trešnjevcu, Martonošu, Vojvodi Zimonjiću i Kanjiži dobili su četiri mini laboratorije za analizu kvaliteta mleka. One su kupljene pre svega zahvaljujući sredstvima iz fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Kanjiža. Fond je izdvojio 600.000 dinara za potrebe razvoja mlekarstva, a 20% investicije finansirali su stočari.

Da podsetimo, u Kanjiži i okolini problemi u mlekarstvu počeli su ovog proleća zatvaranjem nekoliko otkupnih centara. Stočari su, zbog nesigurne prodaje, u to vreme često bacali mleko, a mnogi su i znatno smanjili broj mlečnih krava.

Sa druge strane, prema rečima stručnjaka iz nadležnih institucija, u to vreme je i kvalitet mleka bio loš, pre svega zbog povećanog broja somatskih ćelija koje ukazuju na upalu vimena. Zato jedna od podsticajnih mera predviđa da se u novim mini laboratorijama radi na poboljšavanju kvaliteta mleka. Uz to, oni stočari koji nisu svesni da među njihovim kravama ima i bolesnih, na osnovu rezultata mogu da potraže pomoć veterinara.

Mleko - freepic.com

Analize mleka u mini laboratorijama vršiće se na otkupnim mestima, a na zahtev proizvođača to će biti moguće i na njihovim poljoprivrednim gazdinstvima. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica