Uskoro licitacija poljoprivrednog zemljišta u Novom Sadu

Uskoro licitacija poljoprivrednog zemljišta u Novom Sadu

Ukupno 3.118 hektara kvalitetnog državnog zemljišta poljoprivrednici iz Novog Sada moći će da uzmu u zakup u toku ove godine.
 

Zemljište - © Agromedia

Grad raspolaže sa više od 46.300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 95% prve do četvrte klase. Od tih ukupnih površina u državnoj svojini je 5.796 hektara.

„Po osnovu prava prečeg zakupa, za poljoprivrednike koji se bave stočarstvom predviđena su 652 hektara, dok će ratari i povrtari na predstojećoj licitaciji imati na raspolaganju ukupno 1.500 hektara“, kaže Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Po osnovu prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja naknade planirano je da u zakup ode 851 hektar. Te oranice su namenjene Poljoprivrednoj stanici, Poljoprivrednoj školi u Futogu, Naučnom institutu za veterinarstvo i drugim ustanovama.

Radojević napominje da je nešto više od 500 hektara državnog zemljišta već u zakupu, na osnovu ugovora zaključenih za ovu i iduću godinu, kao i da ovim programom nije obuhvaćeno više od 2.000 hektara utrina i drugog zemljišta slabijeg kvaliteta.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica