Superiorovi proizvodi i ove godine na Sajmu poljoprivrede

Superiorovi proizvodi i ove godine na Sajmu poljoprivrede

Kao i na svim velikim i značajnim sajmovima iz oblasti agrara u okruženju, predstavnici kompanije „Superior“ iz Velike Plane imali su štand i na ovogodišnjem novosadskom Sajmu poljoprivrede. Na njemu je bio izložena bogata i raznovrsna ponuda ove kompanije za voćare i povrtare, ali i za sve one koje zanima gajenje lekovitog i začinskog bilja.

Aleksandra Stanimirović, predstavnica kompanije „Superior“, rekla nam je šta su sve ove godine izložili na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Sajam poljoprivrede u Plovdivu dokazao da „Superiorov“ kvalitet ne poznaje granice

Kao i svake godine, kada je reč o povrću, izložili smo kesice hobi i profi programa, a imamo i sadnice voća. Uspeli smo da izdvojimo malinu, borovnicu, aroniju, jagode i šumske jagode, ali i nešto od aromatičnog bilja, što je novo za nas. Izložili smo žalfiju, majčinu dušicu, matičnjak i smilje. Ljude interesuje baš sve iz našeg programa, a najviše aronija i borovnica. Od povrća više prodajemo hobi program, s obzirom na to da je za profesionalce već prošla sezona i da su oni već obezbedili seme“, navodi Aleksandra.

Štand Superiora na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 

Kada je reč o sadnicama voća, očekivano, kupce su najviše interesovale borovnice. Ove godine izgleda da većina njih nije želela da eksperimentiše, pa su se najčešće odlučivali za sortu blukrop, jednu od najpopularnijih i najzastupljenijih u svetu.

Štand „Superiora“ jedan od najposećenijih na Sajmu poljoprivrede u Prištini!

Nju pre svega karakteriše visoka adaptabilnost na različite klimatske uslove i bujan, uspravan žbun visine do dva metra. Sorta blukrop otporna je na sušu, visoke temperature i zimske mrazeve, a njeni plodovi dobro podnose transport i čuvanje. Posle borovnica, najviše kupaca interesovalo se za sadnice aronije. Uz to, za sadnice ovog voća i cena je bila veoma primamljiva. 

Štand Superiora na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 


Jedna sadnica u saksiji košta 200 dinara, što je zaista povoljna cena, najpovoljnija do sada. Sadnice su stare dve godine i rađaju ove godine, eventualno naredne. Neke su već cvetale, a neke će tek cvetati“, dodaje ona.

Upitali smo Aleksandru šta bi preporučila kupcima borovnica kada je reč o održavanju i presađivanju mladih sadnica.


Dobro je da, ukoliko imate mogućnost, nabavite i borove iglice i pospete ih oko borovnice, jer one zakiseljavaju zemljište.

Ona uspeva na kiselom zemljištu, pa je potrebno da se preseli u kiseli supstrat ili da se zasadi u zemlju koja već postoji, ali da se prihranjuje veštačkim đubrivom amonijum-sulfatom. Dobro je da, ukoliko imate mogućnost, nabavite i borove iglice i pospete ih oko biljke, jer one zakiseljavaju zemljište“, ističe naša sagovornica.


Ukoliko ste do sada razmišljali o gajenju borovnica, a još niste odlučili da ih kupite i posadite, prenećemo vam nekoliko činjenica o prednostima uzgajanja ovog voća. Na primer, među 40 različitih vrsta voća i povrća, borovnica predstavlja najbogatiji izvor antioksidanata. Za to su najzaslužniji antocianini, koji joj daju karakterističnu modrocrnu boju.

Štand Superiora na Sajmu poljoprivrede - ©Agromedia 

S tim u vezi širom sveta rađena su i brojna istraživanja. Većina njih pokazala su da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok, a zaustavlja i početne faze razvoja karcinoma

Osim toga, bobice borovnice sadrže i organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, kao i šećer, vitamine C i B, karotin, masna ulja i proteine. Listovi borovnice takođe su veoma lekoviti, jer su prava riznica minerala poput kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, gvožđa i bakra.

Sagovornica:
Aleksandra Stanimirović, predstavnica kompanije „Superior“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica