Povučeno 4,5 tona pokvarene robe – Inspekcija pojačava kontrolu

Povučeno 4,5 tona pokvarene robe – Inspekcija pojačava kontrolu

Zbog visokih temperatura inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede, pojačale kontrole tokom letnjih meseci. Oni pre svega apeluju da se na pijacama nikako ne kupuju meso, mleko, jaja, mesne i mlečne prerađevine, koje se nalaze van rashladnih vitrina. Prilikom kontrole iz upotrebe je izbačeno oko 4,5 tona neispravne hrane. Izdato je 293 naređenja da se isprave napravljeni propusti i podneto 76 prijava.

Povučeno 4,5 tona pokvarene robe, inspekcija pojačava kontrolu - © Pixabay

Leto zbog visokih temperatura povlači za sobom opravdani rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla, kažu u ovom ministarstvu. Njihova veterinarska inspekcija je na teritoriji svih 25 okruga Republike Srbije pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane.

Naročita pažnja usmerena je na objekte brze hrane, u kojima se proizvodi sladoled, zatim na restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Kako kažu, u veoma kvarljivu vrstu hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, kao i proizvodi od jaja, a naročito majonez, mlečni proizvodi, kolači sa kremovima i sladoled.

Povučeno 4,5 tona pokvarene robe, inspekcija pojačava kontrolu - © Pixabay

U drugom kvartalu 2017. godine inspektori su na teritoriji Srbije obavili 1.977 službenih kontrola – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U tom periodu je prekontrolisano i 183 kioska brze hrane, u kojima je utvrđeno 287 nepravilnosti. Iz prometa je povučeno i neškodljivo uništeno 630,92 kilograma mleka i proizvoda od mleka, zatim 1.851 kilogram mesa i proizvoda od mesa, od čega je 46 kilograma iz kioska brze hrane. Iz upotrebe su izbacili i 1.694,78 kilograma pokvarenih jaja i proizvoda od jaja, 157,5 kilograma ribe i 6,5 kilograma meda.

Kontroliše se i roba biljnog porekla. Trenutno su u toku i intezivne kontrole koje prate otkup i skladištenje sezonskog voća, pre svega malina. Dežurne ekipe poljoprivrednih inspektora obilaze otkupna mesta i hladnjače i sankcionišu neadekvatan prijem i skladištenje. U toku su i kontrole proizvođača osvežavajućih bezalkoholnih pića i piva.

Sada su završene akcijske kontrole pića u prometu, trgovinama, veleprodaji, kafićima, restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima , kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Obavljeno je 2.050 kontrola, zabranjen je promet u 250 slučajeva. Najviše nepravilnosti je bilo u vezi sa isteklim rokom. Kontrolisano je i 448 pijaca i u 22 slučaja došlo je do kršenje propisa.


Izvor: Večernje Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica