Povećava se broj gladnih u svetu

Povećava se broj gladnih u svetu

Najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija navodi da se broj gladnih u svetu povećava. Trenutno bez hrane je 815 miliona ljudi, što je 11 odsto svetske populacije. U odnosu na prošlu godinu ove godine broj gladnih u svetu povećao se za 38 miliona. 

Klimatske promene - © Pixabay

Na ovakvu situaciju najviše utiču sukobi širom sveta i klimatske promene. Zabrinjava podatak da je svaki deseti stanovnik planete gladan. Od 815 miliona gladnih, u zemljama u razvoju živi oko 98 odsto. Svakog dana, zbog gladi i neuhranjenosti, umre oko 20.000 ljudi.

Na osnovu izveštaja koji su pripremili Svetski program za hranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, Unicef i Svetska zdravstvena organizacija, izvodi se zaključak da do 2030. godine, glad neće biti iskorenjena.

Kako navode, najviše gladnih je u severoistočnoj Nigeriji, južnom Sudanu i Jemenu. Primera radi, u Somaliji decenijama traju sukobi kombinovani sa ekstremnim klimatskim događajima. Oko 80 odsto stanovnika te zemlje nema hrane a humanitarna situacija je na ivici katastrofe.

Jemen: 9 miliona ljudi nalazi se na ivici gladi

Na drugoj strani u svetu se godišnje baci 1,3 milijarde tona hrane. Samo u Americi godišnje se baci oko 220 miliona tona hrane vredne oko 50 milijardi dolara.

Izvor: RTS, Danas 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica