Otpisuje se deo duga poljoprivrednika prema PIO Fondu

Otpisuje se deo duga poljoprivrednika prema PIO Fondu

Deo duga poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja biće otpisan, a sistem PIO osiguranja u poljoprivredi će biti reformisan.
 

Otpisuje se deo duga poljoprivrednika prema PIO fondu - © Agromedia

Prema zvaničnim podacima iz Poreske uprave dug poljoprivrednika prema PIO fondu iznosi 185 milijardi dinara, a deo tog duga biće otpisan, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle razgovora sa poljoprivrednicima u Užicu.

On je naveo da oko 30 milijardi dinara tog duga otpada na „zdravstveno osiguranje, a ostalo je PIO osiguranje, što glavnica, što kamata“. Paralelno sa tim, Ministarstvo poljoprivrede planira da predloži izmene Zakona o PIO koji se odnosi na poljoprivredu.

„Prema ekonomskoj vrednosti koju neko proizvede na svom gazdinstvu, imaće pravo da bira nekoliko grupa kako će plaćati svoj doprinos. Takođe, ići ćemo ka tome da to ne bude obavezno za sve, već treba da utvrdimo neki limit“, rekao je Nedimović.

On je naveo i da su zakoni od pre desetak godina predviđali da se isto plaća za doprinose PIO, bez obzira da li neko ima hektar ili 100 hektara zemlje i ocenio da je to nelogično.

Više o tome saznajte:

Dug poljoprivrednika prema PIO Fondu 185 milijardi dinara – Moguć reprogram i otpis kamate?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica