Osiguranje nije trošak, već investicija u budućnost

Osiguranje nije trošak, već investicija u budućnost

Kompanija „Dunav osiguranje“ veliku pažnju poklanja osiguranju poljoprivrede. Zato su njeni predstavnici, u saradnji sa kompanijom „Almex“, iskoristili poslednje zimske dane da u Crepaji okupe poljoprivrednike iz Pančeva i okoline i sa njima porazgovaraju o predstojećoj vegetativnoj sezoni, ali i o načinima i mogućnostima da ovogodišnje radove u polju učine sigurnijim i isplativijim.

Miloš Bjelić, direktor glavne filijale „Dunav osiguranje“ Pančevo, rekao nam je kakve sve vrste osiguranja ova kompanija ima u svojoj ponudi.

Istraživali smo: zašto bi trebalo da osigurate vaše imanje

Mi imamo više od 90 različitih vrsta osiguranja, pa i u poljoprivredi postoje brojni modeli između kojih poljoprivrednici mogu da izaberu baš onaj koji njima odgovara. Svake godine širimo našu paletu, pa poljoprivrednici mogu da osiguraju gotovo sve, od svoje imovine, preko mašina, ratarskih useva, voćarskih, povrtarskih i vinogradarskih kultura, do života“, navodi Bjelić.
 

Usevi u polju - ©Pixabay 

S obzirom na to da je na području južnog Banata kukuruz jedna od najzastupljenijih kultura, zanimalo nas je koliko bi novca trebalo izdvojiti za jedno katastarsko jutro pod ovim usevom.

„Dunav osiguranje“ Banjaluka prošle godine prodalo više od 100.000 polisa

U zavisnosti od toga gde se i na kom području usevi nalaze, koji se prinos i po kojoj ceni osigurava, troškovi osiguranja iznose oko 1.000 dinara. Ipak, postoje određeni popusti koji se odobravaju osiguranicima, u zavisnosti od učestalosti padavina, grada, ali i od toga da li se premija plaća odjednom ili naknadno. Na kraju, imamo i određene sajamske popuste“, dodaje gospodin Miloš.
 

Crepaja  - ©Agromedia 


Prilikom zaključenja osiguranja plaća se samo 5% premije. Ostatak poljoprivrednici mogu da uplate nakon skidanja useva. Naravno, ukoliko ratari to žele, plaćanje se može vršiti i na rate.

Postoji još jedna dodatna povoljnost, a to je da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine prepoznalo rizik osiguranja, odnosno, odobrilo je svim poljoprivrednim gazdinstvima koja su registrovana povraćaj u iznosu od 40% na premiju osiguranja“, ističe Bjelić.
 


Prilikom zaključenja osiguranja plaća se samo 5% premije. Ostatak poljoprivrednici mogu da uplate nakon skidanja useva.

Da osiguranje nije trošak, već investicija u budućnost, potvrdio nam je i gospodin Srđan Aleksa iz kompanije „Almex“.


Klima se menja i ne možemo da znamo šta nas čeka sutra. Osiguranje uopšte nije loša ideja, ali bi trebalo da se proizvođačima približi koliko je to dobro i šta može da im donese. Današnji ratar zna da izračuna koliko je uložio i koliko će mu rod doneti za tu sezonu. Jednostavno, neka ljudi samo još ukalkulišu i cenu osiguranja, pa će videti sami da li vredi ili ne vredi“, rekao nam je Srđan Aleksa iz kompanije „Almex“.
 

Dunav osiguranje u Crepaji - ©Agromedia 


Kompanija „Dunav osiguranje“ jedina u Srbiji koja kod likvidacije šteta za osiguranje voća i povrća radi sa franšizom koja iznosi 10% od osiguranja štete
. Kod svih ostalih osiguravajućih kuća taj procenat iznosi 10% od sume osiguranja.

Kada druge osiguravajuće kuće dođu kod klijenta i ponude mu svoje osiguranje, oni kažu da su povoljniji od nas. Posmatrano na taj način i jesu, za nekoliko procenata. Ipak, kada dođe do štete, nije isto da li ona, primera radi, iznosi 100.000 dinara na jabuci i vi učestvujete sa 10% od toga i ako suma osiguranja iznosi milion dinara, a vi učestvujete sa 10%. Sami možete da izračunate razliku“, objašnjava Dragan Gajić, šef poslovice Alibunar, „Dunav osiguranje“.
 

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odobrilo je svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima povraćaj u iznosu od 40% na premiju osiguranja.

Dakle, pre nego što odlučite da osigurate vaše poljoprivredno imanje ili kulture koje na njemu gajite, obavezno dobro pročitajte i razmislite o svim ponudama koje osiguravajuće kuće nude. Razumevanje uslova za osiguranike takođe je veoma važna stavka za donošenje ispravne odluke, a naravno, možete se konsultovati i sa drugim poljoprivrednicima koji su do sada koristili osiguranje.

Iako se u Srbiji osigurava svega 10% obradivih površina, lako ćete pronaći one koji su koristili „Dunav osiguranje“, jer je to barem svaki drugi poljoprivrednik koji je do sada na ovaj način štitio svoju proizvodnju.
 

Dunav osiguranje u Crepaji - ©Agromedia 

Vrlo je jednostavno. Kompanija ‘Dunav osiguranje’ je prva na tržištu u Srbiji, a isto tako je i prva po površinama koje osigurava. Ujedno, dajemo najbolje uslove za osiguranje i u rekordnom roku likvidiramo štete i isplaćujemo našim osiguranicima“, ističe Miloš Bjelić, direktor glavne filijale „Dunav osiguranje“ u Pančevu.

Sagovornici:
Miloš Bjelić, direktor glavne filijale „Dunav osiguranje“ Pančevo
Srđan Aleksa, kompanija „Almex“
Dragan Gajić, šef poslovice Alibunar, „Dunav osiguranje“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica