Doneta Uredba o poslovima koje deca ne smeju da rade

Doneta Uredba o poslovima koje deca ne smeju da rade

Vlada Srbija donela je Uredbu o poslovima koje deca ne bi smela da rade, izjavio je juče ministar za rad Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare, povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečijeg rada. Takođe je dodao da fenomen dečijeg rada pogađa čitavu planetu, a da deca u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi.

Najviše mladih radi u poljoprivredi - © Agromedia

On je ukazao i na to da nije svaki dečiji rad uvek i zloupotreba dečijeg rada. Upravo zbog toga je Vlada Srbije, na predlog Ministarstva rada, donela Uredbu o poslovima koje deca ne smeju da rade, o poslovima u kojima se dečiji rad ni pod kojim obrazloženjem ne sme pokazati, kazao je Vulin.

Po njegovim rečima, to su različiti poslovi, od rada na visini, s prekomernim teretom u skučenom prostoru, pa sve do poslova gde se zahteva preveliko psihofizičko opterećenje deteta.

On je dodao i da deca u Srbiji u najvećem broju slučajeva rade u poljoprivredi, a da često mališani nisu ni svesni toga da su zloupotrebljeni jer težak život kakav su vodili njihovi roditelji smatraju da pripada i njima.

To ne sme i ne može da bude praksa i naše društvo ne sme i ne može dopustiti da se ta praksa nastavi, rekao je Vulin.

On je upozorio i na to da se zloupotreba dečijeg rada često dešava u porodici, odnosno baš tamo gde dete nema nikakvu svest o tome da je zloupotrebljeno na bilo koji način.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica