Za pravljenje plastenika potrebno je znanje i veština

Za pravljenje plastenika potrebno je znanje i veština

Za laku i uspešnu proizvodnju plastenika potrebno je znanje i veština, a naš sagovornik Mile Stefanovski iz Novog Kneževca ima i jedno i drugo. Koliko je uspešan u svom poslu govori nam i podatak da plastenike pravi za sebe i za druge kao i da je najveći plastenik napravio na površini od 780m2.

Pravljenje plastenika - © Agromedia


Kolika je površina ovog plastenika?

“Površina ovog plastenika je nekih 780 m2 i to je moj najveći objekat na kome trenutno radim. Imam i druge objekate od 350 m2, 400 m2, 630 m2, ali ovaj je do sada najveći. Želim da i ostatak ove površine koje ima pokrijem plastenicima.”

Savremeni plastenici – nove fabrike hrane

Pored toga što ih pravi za sebe, Mile proizvodi plastenike i za tržište.

“Imam zanatsku radionicu već 10-ak godina i dosad imam nešto više od 200 napravljenih plastenika, ali to su uglavnom bili plastenici u tipu tunela, dimenzije 8 metara širine i različitih dužina. Pre 2 godine sam počeo da radim ove BI tunele ili brodove kako ih još nazivaju.”


Ovo morate da znate ako želite da podignete plastenik


Šta kupce najviše interesuje?


“Pa oni prvo odluče koju žele dimenziju i dogovaramo se oko tipa folije i drugih detalja. Radimo i bočne luftere, odnosno otvore sa strane, ali postoji i mogućnost da se i kompletni bokovi otvaraju. Sve to zavisi od toga koliko je kupac voljan da izdvoji para za to.”



Pogledajte šta nam je Mile Stefanovski još rekao o pravljenju plastenika u ovom videu:

Sagovornik: Mile Stefanovski

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica