8 načina kako da isterate miševe i bube iz vaše kuće

8 načina kako da isterate miševe i bube iz vaše kuće

Niko ne voli kada mu se miševi, bubašvabe, smrdibube, paukovi i druge napasti šetaju slobodno po kući. Zato vam predlažemo kako da ih se rešite bez upotrebe bilo kakvih sprejeva, tabletica i drugih hemijskih preparata koji samo zagađuju vazduh u vašem domu. Pored toga, ti preparati mogu biti štetni jer se njihovim korišćenjem izlažete riziku različitih vrsta bolesti i stvarate poteškoće u radu nervnog sistema.

Veliki broj štetočina može se kontrolisati uz pomoć određenih trikova za koje će vam biti potrebno manje od 15 minuta, a uštedeće vam novac na duže staze. Evo šta treba da uradite:

1. Napravite lepljive zamke

Pravljenje ovih zamki će vam oduzeti svega 5 minuta da postavite lepak za štetočine. Postavite komade kartona sa lepkom na mestima gde se štetočine najčešće javljaju. U roku od nekoliko dana imaćete prve rezultate. Na taj način ćete zaustaviti sve što gmiže – paukove, bubašvabe i bubaruse, smrdibube, mrave i cvrčke.

Kako da oterate bube i miševe iz vaše kuće - © Pixabay

2. Očistite kuhinju

Izdvojite 15 minuta svakog dana da obrišete radne površine u kuhinji sirćetom (sirće odstranjuje mirise koje ostavljaju za sobom mravi, zbog čega se i vraćaju opet na isto mesto). Prljave sudove stavite u mašinu za pranje sudova, očistite pod, dobro očistite bilo šta što ste prosuli, sklonite hranu i ispraznite smeće ako je potrebno.

Svu hranu koju kupite u prodavnici, a koja se nalazi u plastičnoj kesi, premestite u čvrsto zatvorene staklene tegle, naročito ako je reč o žitaricama, pirinču, hrani za kućne ljubimce i orasima.

Štetočine koje najčešće dolaze u potrazi za obrokom su bubašvabe, mravi, miševi, ali i ose i pauci, jer se oni hrane insektima koji dolaze u zatvoren prostor tražeći hranu. Ukoliko se pridržavate ovih saveta, možete da rešite problem sa svim ovim štetočinama.

Kako da oterate bube i miševe iz vaše kuće - © Pixabay 

3. Zatvorite mesta gde mogu da uđu

Insekti i miševi će iskoristiti čak i najmanji otvor da uđu u vaš topao, ugodan dom. Zato bi trebalo da zapušite sve pukotine i rupe u kući.

Posebnu pažnju posvetite prozorima, okviru vrata i ventilaciji, i bilo kojim drugim cevima preko kojih mogu ući. Trebaće vam pur pena/silikon i gips, tako da treba da nabavite velike kutije i silikonski pištolj. Popunite svaku pukotinu unutar svakog ormana, sa obe strane poda, vrata i prozora, kao i sve rupe oko cevi u kupatilu i kuhinji. Ovo će doneti značajnu promenu i cela kuća će izgledati čistije.


Bonus: Kada zapušite ona mesta gde ulaze štetočine, zapušićete i rupe gde izlazi toplota

4. Nahranite bubašvabe

Dodajte bornu kiselinu u prahu, belo brašno i beli šećer u kockama. Šećer će ih namamiti, brašno zalepiti, a borna kiselina ubiti. Ovu smesu stavite u fioke, ormane, ispod frižidera, šporeta, i tako dalje.

Druga opcija je dodavanje jedne četvrtine borne kiseline, dve četvrtine brašna i jedne četvrtine kakaoa. Kao i prethodna varijanta, ovo može biti opasno po decu i kućne ljubimce, ali je manje otrovno od većine insekticida koji se prodaju u apotekama.


Bubašvabe će ovaj prah odneti kući i nahraniti svoje larve. Nanesite tanak sloj ovog praha u ormariće, ispod sudopere, oko WC šolje i u svaku pukotinu, ćošak ili šupljinu. Izbegavajte da udišete ovaj prah jer, kao i svaka kiselina, može da iziritira pluća.

Kako da oterate bube i miševe iz vaše kuće - © Pixabay 


5. Zapušite ulazna vrata

Ukoliko imate problema sa šupljinama između vrata i poda, imamo rešenje za vas. To je još jedan delotvoran način koji će sprečiti ulazak štetočina u vaš dom i koji će vam ujedno uštedeti energiju. Obično ćebe ili krparice sprečiće skoro sve štetočine da uđu u vaš dom.

6. Upotrebite usisivač

Sigurno je da nećete uspeti da zapečatite svaku rupu i da zadržite baš svako stvorenje da ne uđe u vašu kuću. Ovo je trenutak kada nedeljno usisavanje postaje poželjno. Usisaćete sve insekte koji gmižu pre nego što se smrskaju i ostave smrad (smrdibuba) ili fleke po kući (od nekih sorti smrdibuba). Isto važi i za grozne bubašvabe. 

7. Očistite nered

Pored nedeljnog usisavanja, izdvojite barem 15 minuta nedeljno da ispraznite gomilu novina ili neželjene pošte i da uklonite gomilu odeće sa vaših podova. Sve ove stvari služe kao tamna skrovišta za insekte. Ovako ćete se rešiti buba, paukova i smrdibuba.

Kako da oterate bube i miševe iz vaše kuće - © Pixabay

8. Popravite slavinu

Insektima je potrebna voda da bi preživeli, a najčešći izvor za njih je slavina koja curi. Popraviti slavinu koja curi je lakše nego što mislite i, isto kao zapušavanje pukotina, to je odličan način da smanjite broj insekata u vašem stanu, a istovremeno je korisno i za vaš novčanik i za planetu.

Kako da rešite problem sa slavinom: Isključite dovod vode ispod sudopere i otpustite vijak na dnu slavine. Podignite ručku, rastavite podloške i pokretne delove i potopite ih u belo sirće. Zamenite one delove koji imaju pukotine ili praznine. Obrišite sve delove i zašrafite slavinu ponovo. Tako ćete sprečiti miševe, bubašvabe i paukove da tuda prolaze.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica